Biodanza

Biodanza is het leven dansen, JOUW leven in al zijn facetten dansen op een creatieve manier. Niet met ingestudeerde danspassen en choreografieƫn, maar als natuurlijke expressie van wie jij bent en wat jou beweegt. Alles wat je in het leven ontmoet dans je bij Biodanza, maar eigenlijk is het niet in woorden uit te leggen, het gaat om de ervaring in het moment, te genieten en te voelen dat je leeft.

Biodanza is een wetenschappelijk onderbouwd en tegelijkertijd poƫtisch systeem voor menselijke integratie en organische vernieuwing, vanaf de 60er jaren ontwikkeld door onderwijzer, medicus, psycholoog, medisch antropoloog, onderzoeker, dichter en kunstenaar Rolando Toro. Biodanza heeft een bewezen positief effect op welzijn, gezondheid en levenslust, door integratie van denken, voelen, willen en handelen en het stimuleren en ontwikkelen van de menselijke potenties op vijf belangrijke levensgebieden:
- Vitaliteit: hoe voel ik mij, hoe fit ben ik, hoeveel energie heb ik om te doen wat ik doen wil; balans tussen activiteit en ontspanning.
- Affectiviteit: contact en aanraking, het ondergeschoven kindje van onze maatschappij, een basisbehoefte van ons mensen.
- Creativiteit: hoe creatief geef ik dingen vorm in mijn leven, bijvoorbeeld hoe stel ik een maaltijd creatief samen, maar ook hoe combineer ik een baan met partnerschap, gezinsleven, etc.
- Seksualiteit: verbinding met plezier en genieten van jezelf, de ander en de natuur; de zon op mijn huid, de regendruppels; het prikkelen van je zintuigen, ruiken, proeven.
- Transcendentie: het ervaren van de verbinding met een groter geheel waarvan we deel zijn, de menselijke gemeenschap, de natuur en het universum.


                                                           

Biodanza is je verbinden met jezelf, de ander en Al-Wat-Is. Biodanza gaat over aandacht en tederheid, kracht, moed en solidariteit.


In Biodanza speelt muziek als de "koninklijke weg naar de emotie" een prominente rol, die je letterlijk en figuurlijk spontaan in beweging zet. Daarnaast speelt de ont-moeting in de groep een belangrijke rol in Biodanza. We noemen Biodanza dan ook wel de poezie van de menselijke ontmoeting.Uitgebreidere informatie over Biodanza vind je o.a. op de site van de Vereniging voor Biodanza Docenten in Nederland.